Yoga is een eeuwenoude practice.Via yoga kun je je lichaam, geest en ziel met elkaar verbinden door kracht, bewustzijn en harmonie op te bouwen. Iedereen kan yoga beoefenen (je hoeft niet flexibel te zijn!). Yoga gaat niet over het bereiken van ‘perfecte’ poses. Met de fysieke oefening ontwikkelen we meer bewustzijn. Op deze manier verbinden we ons (opnieuw) met ons lichaam en onze adem.

In onze samenleving wordt yoga vooral geassocieerd met lichaamsbeweging en meditatie. Het oeroude geheel van technieken bevat veel meer: ademwerk (pranayama), fysieke activiteit (asana), filosofische discussie over ethiek en gedrag (yama en niyama), terugtrekking van de zintuigen (pratyahara) en concentratie- en meditatie methoden (dharana en dyana). Het uiteindelijke doel is een algehele ervaring van verbondenheid (samadhi). Deze 8 stappen (ashtanga) vormen de basis van onze yogaprogramma’s.

POSITIEVE EFFECTEN

Yoga ‘business’ is booming. Met een reden! Wereldwijd is er de laatste jaren groeiende belangstelling vanuit wetenschappelijk onderzoek voor de eindeloze lijst van positieve effecten. Om er een paar te noemen: dankzij yoga verlaag je je stressniveau en kun je beter en bewuster ontspannen. Je lichamelijke gezondheid verbetert.  Zo verlaag je bijvoorbeeld je bloeddruk, verbeter je je houding en verhoog je je tolerantie voor pijn. Ook je mentaal-emotionele gezondheid wordt versterkt dankzij yoga. Zo kun je aantoonbaar (zelf)bewuster worden en gevoelens van en angst en onrust nemen af. Vind je het moeilijk om je telefoon, tablet of laptop met rust te laten? Je bent niet de enige in deze tijd van technologisering! Gelukkig heeft yoga het effect dat je meer, vaker en bewuster afstand neemt van je telefoon, tablet of laptop. In het algemeen worden mensen gewoonweg gelukkiger doordat de kwaliteit van het leven verbetert. 

VINYASA FLOW

Een dynamische sequence waarbij houdingen (asana’s) elkaar opvolgen in een flow van beweging en ademhaling. Zonnegroeten en krijgerhoudingen zijn een centraal onderdeel van een vinyasa flow-les (Surya A en B). Elke les bevat reeksen van voorwaartse buigingen, achterwaartse buigingen, twists, balanshoudingen en inversies. De focus ligt op het reguleren dan wel loslaten van de ademhaling zodat de fysieke practice een ‘meditatie in actie’ wordt.  

Lees meer

Je gedachten worden kalm, er ontstaat rust en ruimte in je lichaam en je geest. We sluiten de les af met een ontspanningshouding (savasana) waarin je de gehele ervaring van de les in lichaam en geest integreert.

YANG-YIN

Yang-yin-lessen zijn gebaseerd op het in evenwicht brengen van twee belangrijke energiestromen in het lichaam. De energie van yang is een drijfveer achter naar buiten gerichte actie en beweging, ambitie, vooruitgaan. De energie van yin motiveert innerlijke stilte, ontvankelijkheid, observeren en ‘laten gebeuren’. Yang-yin-lessen beginnen met een dynamische (‘yang-achtige’) flow en eindigen met een reeks langer vastgehouden yin-houdingen. 

Lees meer

Bij yang yoga werken we lichamelijk voornamelijk op het niveau van spieractiviteit. Yin yoga richt zich op het dieper gelegen bindweefsel in het lichaam. We sluiten de les af met een ontspanningshouding (savasana).  

SOFT FLOW

Deze lessen zijn gericht op het kalmeren van het zenuwstelsel en het loslaten van stress in het lichaam. De lessen beginnen met een zachte flow van bewegingen waarin houdingen (asana’s) elkaar op een natuurlijke manier opvolgen. Er is veel aandacht voor de ademhaling tijdens bewegingen om het meditatieve aspect van de beoefening te stimuleren. Geleidelijk aan word je de begeleid naar houdingen die we langer aanhouden (in de stijl van ‘restorative yoga’).  

Lees meer

Hierbij laten we de zelfhelende eigenschappen van het lichaam hun werk doen. Bij restorative yoga werken we veel met ‘props’: bolsters, kussens, blokken, riemen en dekens. We sluiten de les af met een ontspanningshouding (savasana).  

ADEMWERK & MEDITATIE

Ademwerk- en meditatielessen zijn gebaseerd op de traditie van pranayama. Letterlijk: de stroom van ‘prana’ (vitale levensenergie) vrij laten stromen. Door verschillende ademhalingsoefeningen verwijder je stagnerende patronen in je ademhaling.  Je (her)opent enkele van de belangrijkste energiekanalen (nadi’s) in het lichaam en creëert meer ademhalingsbewustzijn. 

Lees meer

Hierdoor kom je in een meditatieve staat van waaruit je gedachten leert observeren. We eindigen de les met een begeleide meditatie en een ontspanningshouding (savasana).